Achtergrond verhalen bij de liederen

6. Wie ben ik

Ontstaan tijdens de vele bezoeken van mensen met hersenletsel, 6 jaar lang, in een verpleeghuis, hier in Den Haag. Twee jaar lang een man bezocht die in een lager bewustzijn was (soort coma). De woorden van het lied ontstonden door gewoon naast deze persoon te zitten. Ik ging dan een uurtje naast hem zitten. Uurtje tegen hem aanpraten. Grapjes maken. ‘Fijn Remco, dat je altijd naar mij wil luisteren’. Mister Bean nadoen. Een boekje lezen. Voor hem zingen. Maar ook gewoon momenten stil zijn. Ik kreeg allemaal gedachten en vragen. En dan leek het net alsof hij mij vragen aan het stellen was. Een vraag was: ‘hoe zou ik erbij zitten of liggen?’. Je hebt ook mensen die de hele dag een hard geluid maken. Ik had de volgende gedachten: ‘Wie ben ik als mijn hersenen niet meer goed functioneren? Als je de hele dag in een verzorgingshuis verblijft en je familie en vrienden zijn ver weg. Wie ben ik als alles mij wordt afgenomen? Wie ben ik als ik niets meer heb om te geven? Wat als ik niets meer kan? Mijn identiteit is nog zo vaak afhankelijk van wat ik doe en presteer. Mensen vinden me leuk omdat ik iets doe. Ik vind mezelf leuk omdat ik iets presteer’. Interessant hoe diep je dan gaat nadenken. Uiteindelijk kwam ik bij de vraag: Wat is dan het belangrijkste in mijn leven? Stel dat ik ook hersenletsel krijg? En wat als ik een lager bewustzijn kom? Ik wist het meteen.

Ik wil vriendschap met God die verder gaat dan het verstand. EEN te zijn met Hem. Dat ik Hem kan voelen. Dat ik Gods stem kan verstaan door Hem in Mijn geest te ervaren. En dat ik heb geleerd om te ‘zijn’. Ook al doe ik niets. Dat ik van mezelf houd omdat ik er ben en niet om wat ik doe. En dat ik weet dat God van me houd om wie ik ben, ook al kan ik niet meer lopen, fietsen etc. En daarnaast diep van binnen weten: Het stopt niet bij de dood. En ook ziekte is iets tijdelijks. Er zal een moment komen dat Jezus terugkomt. Dan zal Hij alle tranen van de ogen afwassen. Vanaf dat moment zullen onze lichamen weer compleet gezond worden! Dat die hoop diep vanbinnen in mij leeft.