Achtergrond verhalen bij de liederen

5. Alzo lief

Veel mensen hebben afgelopen jaar rondom pasen de Passion van de EO gezien. LIVE of via de TV. Ik las dat er ruim 3 miljoen Nederlanders naar hebben gekeken. De passion had die avond de meeste kijkcijfers. Hieronder andere pubulaire programma’s op hetzelfde moment.

  • 1,6 andere Nederlanders keken Ajax – Schalke 04 scoorde op RTL 7.
  • De nummer drie op die avond was RTL 5 met Temptation Island, met 540.000 kijkers.
  • RTL 4 was de nummer vier met 491.000 kijkers naar Help Mijn Man Is Klusser

3 Miljoen Nederlanders die rond pasen toch daar aandacht aan willen besteden. Ik vroeg aan Jezus tijdens pasen: ‘Wat ging er eigenlijk door U heen, wat dacht U voor en na de opstanding’? Ik bleef deze vraag herhalen. Totdat ik de indruk had dat Hij een antwoord gaf:

‘Alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn enig geboren Zoon aan ons gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft’.

Toen ik de weken erna het Journaal zat te kijken kwam het zinnetje ‘God heeft de wereld lief’ steeds terug. Maar ook k vroeg me eigenlijk af? Waar is God in dit verhaal? Waar is God in het lijden? Waar is Gods liefde in het lijden? Bijv. Waar is hij tijdens al die verdrinkingen van de vluchtingen? Zelfs baby’s die verdrinken! Waar is Hij terwijl de terroristen onschuldige mensen doden in Brussel? Waar is hij op het moment dat een christen wordt vermoord door een IS-Strijder?

Ik vroeg mezelf ook, waarom wil ik een antwoord? Waarom wil ik een rijden voor het lijden? Waarom willen we overal antwoord op? Want dat is helemaal niet wat ik ten diepste wil. Ik hoef geen wereld waarin we alles kunnen verklaringen. Mag het lijden gewoon bestaan. Naast de wonderen en bijzondere dingen. Mogen bergen en dalen gewoon naast elkaar staan? En gewoon iets toen als je wordt geconfronteerd met lijden. Wil je levenslessen leren door lijden? Kan je er zijn voor mensen die lijden? Die ziek zijn? Een hand vasthouden. Meehuilen en meebalen.

En vooral terugdenken aan die momenten dat God heel dichtbij. Dat ik Zijn liefde voelde. Dat Hij me overtuigd heeft dat Hij van me houd. En dat ik dat iedereen in de wereld gun. Geliefd te zijn door de meest bijzondere persoon in het hele universum. Papa God, die ook nog eens bekend staat als de beste “Trooster’. Geen oplossingen en antwoorden. Maar wel een God die dichtbij is.

Later bij een liedjesschrijverskamp zijn de coupletten er bij gekomen. Peter van Essen heeft nog een beetje geholpen bij de bridge!