Achtergrond verhalen bij de liederen

1. De Vader die geniet

God heeft ons allemaal direct toen we geboren werden in een gezin geplaatst. Door gebrokenheid in de wereld kan het natuurlijk anders lopen. Maar het oorspronkelijk idee is dat iedereen geboren wordt in een gezin. Het klink misschien heel simpel. Maar je wordt in je moeder gemaakt omdat je dan namelijk gelijk een moeder hebt zodra je naar buiten komt. Je staat er niet alleen voor. Op het moment dat je naar buiten komt, kom je in een gezin. Je krijgt gelijk een papa en mama om je heen (in de meeste gevallen). Daar is over nagedacht. En je wordt dus niet als een bloemkool ergens in een groentetuin geboren. Je komt bij mensen die van je houden. Die je verzorgen. Die je liefhebben. Die duizenden luiers voor je gaan kopen in de komende jaren. God die hierdoor eigenlijk gelijk wil zeggen, dit is mijn plan. Hierdoor laat ik zien wat ik belangrijk vind. Ik vind een gezin en familie belangrijk. Ik vind een papa en mama om je heen belangrijk. En weet je waarom? Ik ben zelf een Papa. Ik heb de mens afhankelijk gemaakt van liefde. Omdat dat mijn ware aard is. Hoe mooi is het als je opgroeit in een gezin waar veel liefde is. Wat is het heerlijk als je in een warm gezin geboren bent. Met ouders die jouw in de ogen keken en zeiden dat ze van je hielden. Dat ze je aanraakte, dat je kon stoeien met je vader. Als het stabiel was thuis. Maar wat een impact als je geen of weinig liefde hebt gekregen. Zitten gevangenissen niet vol met mensen die in die eerste levensjaren iets gemist hebben? Zitten psychiatrische inrichtingen niet vol met mensen die iets gemist hebben in die eerste jaren van hun leven. Zoekend naar liefde. Diep van binnen voelen dat er niet van hen gehouden wordt. En snakken naar liefde. Het menselijk hart is kwetsbaar. Super afhankelijk van liefde. Afhankelijk om liefde van elkaar te krijgen. Maar om uiteindelijk zijn vervulling in God te vinden. En dat is waar dit liedje over gaat. Dat ik aan het ontdekken ben dat God mijn hoogste vervulling is. Dat ik aan het geloven ben dat Hij als een mijn Vader geniet als hij naar me kijkt.

Een paar jaar geleden hadden we een jong meisje van 8 jaar opzoek. Ze zat bij ons op de bank. Ik vroeg haar of ik een liedje over haar mocht uitzingen. Direct hoorde ik de woord: ‘De Vader die geniet als hij jou ziet en God is blij als Hij jou ziet’.
Ik begon het te zingen. En het raakt mezelf meer dan haar had ik het idee!!